Opinie

Informele informatiestromen zijn de olie die een organisatie doen functioneren

Op zondag 15 maart 2020 maakte premier Rutte namens het kabinet bekend dat vanaf maandag 16 maart in het hele land de scholen en de kinderopvang gesloten zouden worden om verdere verspreiding van het Coronavirus te beperken. Bedrijven werd verzocht zoveel mogelijk te gaan werken vanuit huis. Terugblikkend is die totaal onverwachte en onvoorbereide transitie opmerkelijk goed verlopen. Na ongeveer een week was alles min of meer up-and-running.

Opinie

Binnenkort in dit theater: ik word beëdigd tot advocaat

Nog vier nachtjes slapen. Dan gebeurt het: ik word beëdigd tot advocaat. Voor de gemiddelde rechtenstudent die op haar 18e al wist wat zij wilde worden is dat een heugelijk hoogtepunt in een ontluikend persoonlijk en professioneel leven. Maar voor mij als zij-instromende tweede kans-jurist is het een niet minder groot feest. U begrijpt: ik heb thuis voor de spiegel mijn toga, vers uit het plastic, al tien keer aan gehad (NOT).

Het Financieele Dagblad Opinie

‘Onaanvaardbaar voorstel over fiscaal verschoningsrecht’

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën een consultatie gestart over een voorstel tot aanpassing van het wettelijk fiscaal verschoningsrecht. Zo zou in de Belastingwet begrensd moeten worden voor welke werkzaamheden advocaten en notarissen zich op hun verschoningsrecht kunnen beroepen. Dit voorstel is onnodig en onwenselijk, aldus advocaat en hoogleraar Daan Doorenbos.

Opinie

Misschien is het voor de advocatuur tijd om de winstuitkering te herzien

Na de regio’s noord en zuid, beginnen ook in de regio midden aanstaande vrijdag (18 juli) de schoolvakanties. Ik denk dat er zelden een jaar geweest is waarin de mensen meer aan vakantie toe waren dan nu. Het coronavirus, de ‘intelligente’ lockdown, het thuiswerken en thuisonderwijs hebben allen een zware wissel getrokken op ons uithoudingsvermogen. De energie is op.

Opinie

Thuiswerken: een recht of een plicht?

Het dringende advies van het kabinet en het RIVM ‘werk thuis waar mogelijk’ betekent dat veel werknemers vanaf half maart 2020 vanuit huis werken. En het ziet er naar uit dat dit nog wel even gaat duren. Ook als de verplichting om anderhalve meter afstand tot collega’s te houden mogelijk is en er geen blootstelling aan zieke collega’s is, laat de praktijk zien dat werkgevers terughoudend zijn en het thuiswerken voorlopig als uitgangspunt houden.

Opinie

Beste advocaten, stop met concurreren

Noem mij één voorbeeld van een goedlopend bedrijf waar de eigenaren intern met elkaar concurreren? Toen ik deze vraag onlangs stelde aan een prominent hoogleraar van Harvard Business School, bleef het even stil. ‘Ik weet niet of ik zo’n voorbeeld ken, interne concurrentie werkt eerder negatief. Er zijn natuurlijk voorbeelden van familiebedrijven waar familieleden ruzie krijgen, maar dat leidt vrijwel altijd tot een afsplitsing of tot de ondergang van de onderneming.’

Opinie

Kwaliteitstoetsen bij advocaten: over nut en onzekerheid

Per 1 maart 2020 is het voor advocaten verplicht: jaarlijks intercollegiaal overleg ter bevordering van hun kwaliteit. Voor ‘gestructureerde feedback’ zijn er drie overlegvormen waaruit advocaten mogen kiezen om zichzelf door beroepsgenoten scherp te laten houden. Uit mijn snelle telefonische enquête - van Zuidas tot éénpitter - blijkt geen enorm enthousiasme. Terecht?