Opinie

Samen tegen corona: jij een beetje meer dan ik

De handhaving van de corona-regels was tot nu toe ‘labbekakkerig’, zei VVD Kamerlid Aukje de Vries op 2 november in de Tweede Kamer. De FD-verslaggever noteerde dat ook coalitiegenoten D66 en CDA vonden dat er wel een tandje bij mocht. De controle op de naleving van de regels zou ‘ondermaats’ zijn, volgens Kamerlid Joba van den Berg (CDA). En toen moesten de echt strenge regels nog komen.

Opinie

Culture eats compliance for breakfast

Bij advocaten- en notariskantoren hebben we een toename gezien van regelgeving op het terrein van compliance, denk aan de Wwft en DAC6. Afhankelijk van de sector zien ook veel bedrijfsjuridische afdelingen zich ook geconfronteerd met regelgeving waaraan zij moeten voldoen, denk bijvoorbeeld aan de financiële sector waar het compliant zijn met regelgeving een van de grootste prioriteiten is. Het verschilt trouwens per bedrijf of compliance onder Legal valt of een aparte afdeling is.

Opinie

Advocaat en bedrijfsjurist: allebei een eigen stuk van de juridische puzzel

Recent meldde de Jurist dat uit het onderzoek ‘Legal Spend Management for 2022’ bleek dat maar liefst 70% van de respondenten (zowel advocaten als collega’s uit het bedrijfsleven) de juridische afdeling tijdens de pandemie meer is gaan waarderen. Dat werd ook wel een beetje tijd, lijkt me. De grappen over bedrijfsjuristen zijn immers niet van de lucht. Zo wordt de afdeling geregeld ‘the Department of No’ genoemd. En ondergetekende hoort geregeld (grappend, gelukkig) dat mijn naam kennelijk niet voor niets (spreek uit) ‘Nee-ke-man’ is.

Opinie

Robot Lawyer: No Way!

Onlangs had ik het genoegen om aan twee universiteiten college te mogen geven. Op maandag was ik in Helsinki te gast en op woensdag in Parijs. Ondanks dat het logistiek wat onhandig was, blijft het in alle opzichten een voorrecht en genoegen om te mogen doen. Interactie met de nieuwe generatie toetreders tot de advocatuur is voor mij leerzaam en inspirerend. Wat ik de studenten vooral meegeef: om later een succesvol advocaat te worden, is kennis van het recht niet het allerbelangrijkste.

Opinie

Eén voor allen, allen voor één in de strijd tegen intellectueel jatwerk

De auteursrechtenclub BREIN heeft begin deze maand weer een succesje geboekt in haar niet aflatende strijd tegen het intellectuele jatwerk. De organisatie - die vooral bekend is van haar langdurige, moeizame maar uiteindelijk succesvolle strijd tegen film-download-sites - heeft voor elkaar gekregen dat als een internetprovider door de rechter gedwongen wordt een inbreukmakende site te blokkeren, ook alle andere internetaanbieders die site op zwart zullen moeten zetten.

Opinie

‘God, geef me het zelfvertrouwen van een middelmatige witte man’

Uit onderzoek door de London School of Economics blijkt dat middelmatige mannen vaak worden verkozen boven geschikte vrouwen. Bij mannen wordt eerder aangenomen dat ze ‘geschikt’ zijn dan bij vrouwen. Daarnaast worden vrouwen ook anders afgerekend op gemaakte fouten (een leermoment vs. afstraffen), aldus het onderzoek. Ook als we kijken naar de hoeveelheid initiatieven op het gebied van wet- en regelgeving, dan zijn de thema’s gelijke kansen op de arbeidsmarkt en gelijke beloning actueler dan ooit.

Opinie

Post-apocalyptisch landschap

Door heel Nederland zijn de ‘Wij gaan weer naar school’ posters weer prominent langs doorgaande wegen en in de wijken te zien. De vakanties zijn voorbij, het virus lijkt zijn ontregelende impact op de samenleving geleidelijk te verliezen. Ook voor de werkende juristen breekt nu een nieuwe fase aan: gaan we allemaal weer terug naar kantoor om het leven op te pakken zoals het voor Corona was? Ik denk (en hoop) het niet. Een inventarisatie.

Opinie

‘Is dit een advies aan ons of aan de wederpartij?’

Een recente signalering op de Jurist verwees naar een bijdrage van De Correspondent. De pakkende kop daarvan was: ‘De wet geldt voor iedereen. Maar waarom zijn wetten dan geschreven in een taal die bijna niemand snapt?’. In de bijdrage werd het voorbeeld aangehaald van een bijstandsmoeder die de inlichtingenplicht van de bijstandswet had geschonden, door wat boodschappen van haar moeder aan te nemen.

Opinie

Rechtenfaculteiten: hoogste tijd om het curriculum ingrijpend te hervormen

Traditiegetrouw start in de derde week van augustus bij de diverse universiteiten in ons land de introductieweek voor nieuwe rechtenstudenten. Aangezien op 16 augustus de meeste jongeren nog niet tweemaal zijn gevaccineerd (+ twee weken wachttijd na de 2e vaccinatie), is het onwaarschijnlijk dat we introductieweken gaan zien zoals we dat traditioneel gewend zijn. Hoe in het eerste semester het onderwijs precies gaat plaatsvinden is ook nog even afwachten.

Opinie

Lang leve de hoofddoek. En de tulband. En het keppeltje.

Omdat er meer is tussen hemel en aarde dan de juristerij, bezocht ik afgelopen zaterdag de tentoonstelling ‘A Love Revolution’ met werken van Frida Kahlo en Diego Rivera in het Cobra museum voor moderne kunst in Amstelveen. Daar dwaalde ik uiteindelijk af naar een uithoekje waar foto’s te zien waren van vijfentwintig ‘overbekende’ creatievelingen, - tot mijn schande herkende ik er maar twee -, geportretteerd met standaard stukken uit de huiscollectie.

Opinie

Personal Branding en boeken: een goede combi?

Als het over marketing en acquisitie van je kantoor of eigen praktijk gaat, is het ontwikkelen van een personal brand, een eigen merk, een handig ding. Want hoe ben jij of je kantoor te onderscheiden? Voor de buitenwereld zijn alle notarissen, advocaten of bedrijfsjuristen toch allemaal hetzelfde. Daarom de vraag: helpt het om een boek te schrijven als je een personal brand wil ontwikkelen?

Opinie

Juridisch correct. Maar deugt het ook?

De dieselgate affaire, de uitspraak over de verplichte verminderde CO2 uitstoot door Shell, het aanstellen van Chief Ethics Officers bij grote bedrijven: business ethics is een actueel onderwerp. Zeker in tijden van crisis - zoals nu bij COVID - kunnen ethische normen onder druk komen te staan. Voor ons een reden om over de rol van de General Counsel bij business ethics een webinar te organiseren.

Opinie

Lengte processtukken: hoeveel pagina’s hadden de advocaten nodig om hun zaak te bepleiten?

Sinds 1 april 2021 is in het procesreglement een maximum van 15 tot 25 pagina’s voor processtukken opgenomen. Een groep advocaten heeft daartegen bezwaren geuit. Inmiddels heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat het procesreglement vooralsnog in stand blijft, in afwachting van antwoorden van de Hoge Raad op de gestelde prejudiciële vragen. Bij dit onderwerp moest ik direct denken aan het filmpje van Omroep Maxim over antiquair Ben Strik, die kort iets mocht vertellen over zijn favoriete object uit zijn winkel.

Opinie

Nieuwe Auteurswet: datamining, billijke vergoeding en kwaliteit

Wellicht is het u ontgaan. Net als de rest van Nederland. Maar vorige week maandag 7 juni is de nieuwe Auteurswet van kracht geworden. Het is u allemaal vergeven, want het betreft juristerij op de vierkante millimeter. Typisch iets voor IE-nerds. Maar niettemin zitten er in de wetswijziging, als uitvloeisel van de implementatie van de Brusselse richtlijn inzake auteursrechten en naburige rechten in de Digital Single Market, een paar aardigheidjes die ik u niet wil onthouden.